Sivu 1/1

lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Su Joulu 27, 2009 6:07 pm
Kirjoittaja erkka
Hei!

Suomenhevosruunani on ollut ilman rautakenkää jo muutaman talven, mutta en muista että aikaisemmin olisi näin selkeästi ollut tällaista ilmiötä; tarhassa kavioiden pohjiin paakkuuntuu lunta ja jäätä niin paljon, että hevosen liikkuminen käy kömpelöksi. Sit tietty hevonen liikkuu tarhassa entistä vähemmän, ja mua vähän huolestuttaa että lihaskipuja tai -jäykkyyttä on tiedossa jos tällaista jatkuu pidempään...

Siksipä kysyn, onks teillä muilla vastaavaa ilmiötä, ja mitä konsteja ootte käyttäneet hevosten olon helpottamiseen? Meneeks tää ohi kunhan lumi tarhassa tallaantuu enempi?

Ai niin, ja taustatietoja vielä sen verran, että hevosia on kaksi - suomenhevosruuna ja lämminveritamma, asuvat pihatossa, saavat lämmintä juomavettä (se otetaan hanasta kylmänä ja lämmitetään muuripadassa puita polttamalla). Ihan vaan harrasteheppoja ovat, joten mitään suurempia "suorituspaineita" meillä ei ole.

-Erkka

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Su Joulu 27, 2009 7:31 pm
Kirjoittaja M-H
Empä kyllä ole huomannut, että tarhassa tuollaista tapahtuisi kuin hyvin harvoin.

Määrätynlainen keli saattaa tuota tehdä mutta kyllä nykyisellä vuolutavalla itselläni ei juuri koskaan ole tuo ongelmana. Lähinnä mitä muistelen aikaa taaksepäin kun anturat ei ollut hevosillani niin paksu ja ulkoseinästä muodostui 'kuppi' kaviosta niin se keräsi lunta/jäätä enemmänkin. Nytkun olen vuollut vuosia, että paino ei ole ulkoseinällä ja todella reippailla pyöristyksillä niin ei tuotakaan ongelmaa ole ollut.

Tietenkin voi vaikuttaa moni asia kuten esimierkiksi jos pihaton pohjan kuivike esim. sellaista, että tarttuu/paakkuntuu. Onko jossain selvästi märkää missä hevoset kulkevat päivittäin, onko jossain suuria lämpötilavaihteluja (pihatto->tarha) varsinkin sellasia jotka menevät 0 pisteen molemmin puolin (lämmin pihatto, kylmä tarha) jne. Onko säteen uurrokset kuinka auki/miten säde vuoltu yms. Eli syitä voi olla monia.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Tammi 30, 2010 12:59 am
Kirjoittaja heppa
M H eiko kuppi ole hyva asia ja tavoite? Minkalaista vuolu tyylia sina seuraat? sorry en todellakaan tieda kavio sanastoa Suomeksi. Olen vuollut noin 5 vuotta ja opiskellut ja kokeillut monta eri tyylia. Mita on antura? Nykyaan en vuole kavio ulko seinia ihan tasaiseksi, mutta avonaiset sade uurrokset ovat tarkeita, myos etta kivet ja muta ei jaa niihin kiinni.
Olen kuullut etta jotkut ehdottavat etta ruiskuttaa leivin oljya kavioihin kerran paivassa. Mutta ehka SUomessa sita ei myyda?

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Tammi 30, 2010 8:28 am
Kirjoittaja M-H
No kyllä täällä leivinöljyä myydään mutta en itse kovin helpolla vieraita aineita (rasvat,öljyt) kavioihin laita koska ei ole ollut tarvetta. En seuraa mitään tiettyä vuolusuuntaa ja tuo kuppimaisuus on nyt hieman harhaanjohtava käsite ja toki se on hyvä asia tiettyyn pisteeseen saakka. Kuitenkin anturan ohentamisen kustannuksella ei pitäisi mielestäni kuppimaisuuteen pyrkiä. Ohennan anturaa vain jos tarvetta (eli se on epätasainen tai kasvattanut ns. tupla-anturan) Antura=sole eli se säteen ja seinämän välinen osa niinsanottu 'pohjakerros'.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Tammi 30, 2010 10:58 am
Kirjoittaja Ivus
Oman kokemukseni mukaan tilsoja ei pakkaudu puhtaaseen (kengättömään) kavioon, vaan jää ja lumi tarttuu pskaan jota jää kavioon, puru, shaitti, heinänrippeet, jne. Ilmoista riippuen tilsoja tulee tarhassa köpötellessä, mutta esim. lenkille lähtiessä kun putsaa kavion huolellisesti koukulla ja harjalla, tilsoja ei tule.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Su Tammi 31, 2010 12:31 am
Kirjoittaja heppa
samaa mielta olen siita , kuppimaisuutta ei pida saavuttaa anturan ohentamisella. Kokemuksen mukaan se muotoutuu itsestaan kun kantapaat on oikeissa paikassa ja kavioseinat tiukat. Antura loytyikin sanakirjasta mutta enta tilsat?

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Su Tammi 31, 2010 12:34 am
Kirjoittaja Ivus
Eli tilsa (tai tiera) on se pakkaantunut jääpaakku kaviossa.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Helmi 27, 2010 12:32 am
Kirjoittaja Johanna
Olen paljon lukenut ja kuullut, ettei kengättömään kavioon tilsoja jäisi, mutta meidän poneilla on aina aivan järkyttävät tilsat kavioissa, niin tarhassa kuin ratsastaessakin. Ja tilsat ovat siis suuret, jtn. reilu 5 senttiä kavion "ulkopuolella" (ainakin isot jos vertaa ponien kokoon; 90cm ja 105cm), ponit siis seisovat kokonaan tilsan päällä. Mikä apu tähänkin ongelmaan, siis ennen kun saan hankittua "talvisaappaat" (bootsit+nastat)? :----)

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Helmi 27, 2010 9:37 am
Kirjoittaja Varjokuva
En tiedä toimiiko tämä oikeasti (en ole koittanut, viellä.) mutta olen kuullut että kun kavion pohjaan levittää kaviorasvaa, tai jotain ruokaöljyä, tai sen tapaista ennen liikeelle lähtöä, niin pitäisi ehkäistä tilsoja jonkun verran. :))

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: La Helmi 27, 2010 12:17 pm
Kirjoittaja M-H
Tilsaantuu ne buutsitkin oikealla säällä. Juuri tuossa vkl aikana oli ongelmia lastata vierasta hevosta kun tilsaantui buutsit (nastoilla) niinpaljon, että luisteli lastaussillalla ikävästi. Oli lähellä etten käskenyt omistajaa heittämään niitä jorpakkoon mutta onneksi sain hepan koppiin ennen. Eli eipä nekään mitkään taikakalut ole. Kova pakkanen jäätää kyllä tilsaa aika helposti mihin tahansa. Toinen on suojakeli.
Yleensä jos tarhassa tilsaantuu niin jotain paskaa siellä pohjassa joka sitten jäätyy kovalla pakkasella ensin siihen kiinni ja sitten lunta/jäätä lisää.

Jos tilsa tulee kävellessä kun tekee hevosten kanssa jotain niin seon yleensä löysässä ja lähtee irtikin kohtuu kivasti ihan ravissa tms.
Säteen uurteet kannattaa avata sen mitä kohtuu fiksusti saa (ei liikaa sädettä) ettei sinne jää turhia koloja/onkaloita jotka sitten keräävät paskaa.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Su Helmi 28, 2010 3:16 pm
Kirjoittaja Johanna
Mutta eivätkös ne bootsit+nastat sitten viimeistään ole tarpeelliset, kun tulee kevät; lumi sulaa, tulee loskaa, pakkanen paukkuu, kaikkialla jäätä. Paljas kavio ei kuitenkaan omien kokemuksien mukaan pidä yhtään. Kamalaa kattella, kun ponilta lähtee takapää alta ja pelkää, että joku paikka repeää. :c Tosin tämä nyt meni vähän aiheen vierestä o/ mutta kumminkin. Mutta oli hyvä kuulla, että nämä bootsitkin sitten keräävät tilsaa. Täytyy kokeilla kaikkia kotikikkoja (kiitsa Varjokuva vinkistä) sitten kun saan ne hankittua, jos meinaan näyttää tilsaantuvan yhtä kamalasti kuin nykyään...

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: To Marras 18, 2010 12:08 pm
Kirjoittaja finnhorse
Heippa vaan,huomasin saman ilmiön viime talvena ja ihmettelin...kunnes hokasin että kannattaa aamulla ennen ulosvientiä putsata kaviot (turvekuivike). turve jää mukavasti kiinni kavioon yönaikana ja lumi tarttuu todella kovaa kiinni "turvemöykkyyn".Illalla taas sama juttu...heti putsataan kaviot muuten tilsojen päälle tarttuu turve ja tulee aikamoiset "korkkarit"toki riippuu onko talli/pihatto hevonen kyseessä.no tämä nyt auttoi meitä.

Re: lunta ja jäätä kengättömissä kavioissa

ViestiLähetetty: Ke Helmi 16, 2011 9:37 pm
Kirjoittaja Esteri
Kyllä minunkin hevosen kaviot kerää tilsaa. Ja ihan kovalla pakkasellakin, ei täällä Rovaniemellä ole ollut suojasäätä viimeksi kuin 100pv sitten :)

Harmi juttu. Hevoseni on ensimmäistä talvea kengättä, ja saattaapi vain olla, että myös viimeistä. Tuntuu nimittäin, että se on nykyään jotenkin vähemmän aktiivinen tarhassa kuin ennen. Tarhaavat 4 ruunan ja yhden 2v orin kanssa poikamieslaumassa, ja ennen ne paini ja leikki koko ajan, nyt minun hevoseni on vähän sivussa usein. En aiemmin sitä ajatellut, mutta voihan tuo liittyä siihen, että pelkää liukastumista. Arista se ei nimittäin ollenkaan.